Без да е мечтала да се снима точно в този мафиотски сериал, с участието си в "Гомор" Боряна Маноилова получава летящ старт в кариерата. Именно на снимачната площадка на италианската продукция тя попива уроци на терен от режисьор, актьори и екип, които ще й останат за цял живот.

"Смятам, че всеки добър сценарий, който е подкрепян от добър режисьор, носи полет заедно със себе си", казва Боряна и признава, че й се иска да лети много през живота, да среща качествени български и чуждестранни продукции - също.

Все още студентка в НАТФИЗ, Боряна успява да надвие конкуренцията на повече от 150 момичета - след дълъг и оспорван кастинг. Получава ролята на 16-годишната албанка Елвана, жертва на трафик на хора, и освен да проговори албански, й се налага да се появи гола на екран.

Естествено че е била притеснена! Но чувството изчезва в самия снимачен процес. Боряна е толкова погълната от героинята и емоциите й, че забравя всичко останало. "От професионална гледна точка, когато голотата не е пошла, нямам проблем с това."

Така предизвиква въпроса на какво е готова в името на професията. "Няма нещо, което не бих направила, що се отнася до физически жертви." Що се отнася до душевните, нещата стоят доста по-различно. И ни заковава със следното изречение:

"Не бих предала близък човек, не бих жертвала свободата си и не бих наранила никого, но не смятам, че това са неща, които един истински творец би искал от друг."

След това няма нищо изненадващо, че на снимачната площадка при първата й роля най-голямо впечатление й прави "отношението към детайлите, характерно за "Гомор" и за реализма му".

Боряна в ролята на Елвана в кадър от "Гомор"

Боряна в ролята на Елвана в кадър от "Гомор"

"Следеше се всичко от различните дубли на една сцена да е еднакво - позите, движенията на актьорите, всеки дребен елемент, който зрителя не забелязва, но всъщност допринася много за автентичността на това, което виждаме като краен продукт на екран." 

"Гомор" отново превзема България

"Гомор" отново превзема България

След снимките, идва ред и на премиерата

Освен с актьорско майсторство, Боряна се занимава и с мода. За нея тя обаче не е толкова тенденции, колкото начин на отношение към красотата. И има голямо значение в живота й, защото й помага да изразява своето мислене и своята индивидуалност. Също като това, което според нея правят и големите имена в модата - "изразяват себе си, душевността си".

Кое е най-силното ви оръжие в света на изкуството?

Да запазя детското в себе си. Под детско разбирам искрения и любопитен подход - да посрещам професионалните си предизвикателства без предубеждение.

Внучка сте на Георги Чапкънов. Той ли е примерът ви за подражание?

Всеки човек носи своя собствена индивидуалност. Тя не бива да се губи, защото е красива с това, че е уникална за всекиго. Имам прекрасни учители в живота, хора на които се възхищавам, и дядо Чап е един от тях. От него може да се научи много и аз обожавам времето, което прекарвам с него.

Другият ми дядо също беше страхотен човек, голям учен в сферата на нанотехнологиите - проф. Ставри Ставрев. За жалост дядо Ставри вече не е между нас, но аз го нося в сърцето си и знам, че той винаги ще бъде до мен.

Александър Сано за премиерата на "Привличане" и новия сериал "Денят на бащата"

99% различен

Александър Сано за точните избори, за преломите в кариерата и за бягането от клишето

Коя е ролята, в която искате да се видите?

В различни роли - тепърва започвам и се чувствам като дете, което открива света на киното, телевизията и театъра.

Боряна Маноилова е в третия епизод
на трети сезон на сериала "Гомор" по HBO GO