Споровете между Apple и Epic Games се превърнаха в една от най-горещите теми в технологичните среди през последната година. 

Fortnite, Epic Games, Nvidia и как играта ще се завърне в iOS чрез GeForce Now

Fortnite се завръща в iOS, но по заобиколен път

Ще затвори ли Apple и тази “врата”

Създателят на Fortnite обвини Apple, че налага монопол на пазара чрез App Store и събирането на такси от създатели на съдържание. 

Раздорът между двете компании доведе до премахването на Fortnite от iOS и ограничаването на играта в macOS, а сега изглежда, че не кой да е, а самият Илон Мъск застава срещу Apple в тази драма. 

Снимка 527737

Източник: Twitter / Victoria Whiteheart Otherness

В петък милиардерът написа в Twitter, че чрез App Store Apple дефакто налага глобален данък върху ползването на интернет и Epic Games имат право да недоволстват. 

Поясняваме, че става дума за таксата от 30%, която Apple начислява на огромен брой транзакции извършени през App Store и трети приложения. 

В дискусията се включи и шефът на Epic Games Тим Суийни, който пък сподели, че Apple трябва да бъде спряна, защото правилата й силно ще ограничат целия пазар в идните години.

По думите на Суийни в следващите години всички физически стоки ще бъдат свързани към интернет и ще имат някакво дигитално присъствие. 

Тим Кук, Apple, Android и защо според СЕО-то системата на Google има повече вируси

Защо Android има 47 пъти повече вируси от iOS

Тим Кук изкара стряскащи статистики

Според него това ще позволи на Apple да задава тона на пазара и произволно да налага такси върху каквото сметне за добре.