От 20 години насам носителката на Оскар - Анджелина Джоли, отбелязва Световния ден на бежанците (20 юни), като обикаля бежански лагери и демонстрира загриженост и съпричастност.

Актрисата е сред най-верните посланици на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН). Именно в качеството си на негов представител, тази година тя спази традицията и отново демонстрира своята подкрепа. Но този път се срещна и поговори с настанените в лагера Гудебу в Буркина Фасо.

От декември 2020 г. до днес там са намерили убежище близо 11 000 души от градове в северната част на Буркина Фасо. Ситуацията със сигурността в региона се влошава с всеки изминал ден, въпреки усилията на властите, техните партньори, отбраната и силите за сигурност.

В лагера са намерили подслон и много малийци, бягащи от насилието на джихадистки групи в Северна и Централна Мали.

Но от 2015 г. насам Буркина се е превърнала в обект на засилени атаки от свързани с Ал Кайда и Ислямска държава - организации, които са оставили над 1400 жертви и са принудили милион души да избягат от домовете си.

"Никога не съм се притеснявала за разселването в световен мащаб, както днес", цитират Анджелина от AFP.

Дуейн Джонсън, Анджелина Джоли, Опра Уинфри - 5 знаменитости, които заслужава да са президент на САЩ

5 звезди, които заслужават да са президент на САЩ

Според американско проучване

"Истината е, че не правим и половината от това, което бихме могли, и трябва да намерим решения, за да дадем възможност на бежанците да се върнат у дома - или да подкрепим приемащите страни, като Буркина Фасо", казва още звездата от "Лара Крофт: Томб Рейдър".