Да бъдеш приветстван като китарен герой, а още повече като героиня, наистина не е лесно достижение. Обикновено комбинацията от талант, музикалност и технически способности е определяща, но и фактори като приноса на музиканта към даден жанр също играе роля при определяне величието на човека.

Monа и "Счупено сърце" - новата й песен, която излиза след година музикална пауза

"Счупено (то) сърце" на Mona

Симона Петрова за новата си песен, за работата с Искрата и за бъдещите си творчески проекти

Макар и не толкова много, все пак има представителки на нежния пол, които са избрали именно китарата за свое призвание и са заслужили мястото си в историята на музиката, както пише Stars Insider.

Елизабет Котън

Котън е истинска американска фолк-блус легенда. Родена в края на XIX век, тя успява да разработи уникална техника за свирене с пръсти, известна сега като "cotten picking". Причината за това е, че е левичарка, която използва китара, предназначена за хора, боравещи си с дясна ръка.

Уанда Джаксън

Една от първите жени, която се превръща в истинска рокендрол звезда през 50-те години на миналия век. Американската изпълнителка също така изпълнява успешно и кънтри, и госпел музика. С право получава прозвището "кралицата на рокабили".

Карол Кей

Изпълнителката е може би най-емблематичната жена басист на всички времена. От 60-те години, тя записва бас партиите на големи групи и музиканти като The Beach Boys, Франк Синатра и Куинси Джоунс. Кей свири също и на шестструнна китара. Тя дори записва китарните партии на популярната песен "La Bamba" на Ричи Валънс.

Джони Мичъл

Като един от най-влиятелните певци и текстописци, излезли от кръга на фолк музиката от 60-те години на миналия век, Мичъл става популярна със своите крайно лични текстове и нетрадиционни композиции, които включват поп и джаз елементи и крайни музикални експерименти.

Бони Райт

Не са много китаристите, които доминират в блуса, и в рока, и фолка и в кънтри музиката - както прави Бони Райт. Неслучайно е включена в списъка на списание Rolling Stone за "100-те най-велики китаристи на всички времена". Освен това има и цели 15 награди Грами.

Джоан Джет

Често е определяна като една от най-важните фигури в рокендрола още от 70-те и наистина страхотен китарист. Музикалните ѝ проекти като The Runaways и Joan Jett & the Blackhearts вдъхнови много жени през годините да посегнат към китарата.

Лита Форд

В началото на музикалната си кариера свири заедно с Джоан Джет в The Runaways. През 80-те се утвърждава като една от най-успешните жени китаристи на рок и метъл сцената. През 2014 г. Лита Форд става първата жена, спечелила наградата Certified Legend от списание Guitar Player.

Трейси Чапман

Чапман не само е призната певица и текстописец, но се оказва и наистина добър китарист. На инструмента тя свири от осемгодишна.

Ани Кларк (St. Vincent)

Носителка на награда Грами, известната с творческия си псевдоним St. Vincent, е мултиинструменталист със седем издадени албума. Но определено китарата е нейното призвание.

Нита Щраус

Американската изпълнителка е една от най-добрите китаристи на съвременната метъл сцена. Истински китарен герой, тя е свирила с редица артисти, но особена популярност придобива с турнетата си с Алис Купър. Нита е и първата жена, която притежава характерен модел китара на големия производител Ibanez.