Момичетата, които играят футбол, се отличават с по-голяма увереност в себе си и никой друг спорт не може да им я даде в същата степен, установиха учени, цитирани от в. " Метро".

Изданието се позовава на изследване на международната футболна организация УЕФА. То било проведено сред 4128 тийнейджърки над 13 години в Дания, Великобритания,Германия, Испания, Полша и Турция.

Колкото и в различна степен да е развит женският футбол в споменатите страни, неговотоблаготворно въздействие се оказало едно и също върху момичетата. 80 на сто от тийнейджърките показвали по-уверено поведение в сравнение със 74 процента от девойките, практикуващи други спортове.

54 процента от младите футболистки пет пари не давали за това какво си мислят другите хора за тях, когато практикуват любимия си спорт. Само 41 процента от момичетата, практикуващи други спортни дисциплини, изразявали същото мнение.

58 на сто от 13-17 годишните футболистки доверили, че са преодолели липсата на самочувствие, играейки футбол. При другите спортове този процент сред момичетата бил по-нисък - 51 на сто.