Бъдещето на автономните автомобили все още изглежда неясно в много отношения.

Автономните коли са бъдещите публични домове

Бъдещето на публичните домове

И какво общо имат автономните автомобили

Според някои този тип коли ще се превърнат в своеобразно продължение на домашния хол, докато други са на мнение, че автономните возила ще заемат ролята на мобилни станции за забавление.

Според Toyota пък автономните коли ще притежават личност, с която шофьорът ще може да се опознае и да изгради отношения.

Именно такъв прототип на интелигентна кола представи японският производител на скоро в лицето на LQ - малък автономен автомобил, който може да комуникира със собственика си.

Снимка 447505

Източник: Toyota

В сърцето на LQ е системата, наречена Yui, която представлява високотехнологичен виртуален асистент.

Yui може да разговаря с шофьора чрез собствен глас и светлинни сигнали, като с времето научава особеностите на собственика си и се старае да му предложи максимално комфортна и безопасна среда на шофиране.

Виртуалният асистент е способен да управлява колата напълно самостоятелно, дори когато шофьорът не е в нея.

След като системата заучи поведенията на собственика на колата, тя може да се грижи за благоразположението му, като изпълва колата с аромат на лавандула например - ако усети, че шофьорът е неспокоен.

Снимка 447503

Източник: Toyota

В седалките пък й са вградени специални въздушни възглавници, които Yui управлява в ритъм с дишането на шофьора.

Ако усети, че шофьорът заспива или е изморен, Yui разполага с дюзи за компресиран студен въздух, с които освежава човека зад волана, или пък просто поема контрол над управлението.

Снимка 447504

Източник: Toyota

Системата може да заучи и навиците и особеностите на хората в семейството ни, и да комуникира с тях по персонализиран начин.

Засега Toyota LQ е само прототип, но е ясен знак за намеренията и направленията, в които японският производител смята да развива автономните си технологии.