"Житото е хибридно, а хибридните храни отключват автоимунни заболявания - казва известният диетолог у нас Огнян Симеонов и препоръчва за повече информация по темата да прочетем книгата "Пшеницата - маскираният убиец" на Уилям Дейвис. - Затова е по-добре да не се консумира заводски хляб, а да се купува от малки пекарни, които го правят с квас или сода. Аз правя у дома хляб с лимец или спелта, които са полезни. Те не са хибридни."

Твърдението на американския кардиолог д-р Уилям Дейвис за съвременната генно модифицирана пшеница, която е основна съставка на хляба, е, че е "перфектна хронична отрова". Той е изчислил, че ГМО пшеницата ни принуждава да изяждаме поне по 440 калории повече на ден.

Лимецът е зърнена култура - прародител на пшеницата. Казват още, че е "последната храна на Христос", както и че е "храна-лекарство". Насажденията от лимец не се нуждаят от пестициди и обогатители, за разлика от своите хибридни събратя - днешните сортове пшеница.

В биологичното производство лимецът е предпочитана и търсена култура, лесна за отглеждане, не е капризна на почва и климат и е устойчива към вредители. А хранителният състав на лимеца е много богат на минерали и микроелементи, които са от изключително важно значение за здравето на човешкия организъм.

Снимка 317404

Източник: iStock

Когато консумираме хляб от лимец, си набавяме така необходимите за доброто функциониране на организма цинк, манган, желязо и още много микроелементи. Той е и отличен антиоксидант, препоръчва се на хора, диагностицирани с анемия. Сравнен с другите житни култури, в него се съдържат почти два пъти повече мазнини, белтъчини, фосфор, витамини от групите на В и А.

Лимецът е лесно смилаема храна, а здравословният му ефект върху стомашно-чревния тракт се дължи и на твърдата обвивка на зърната. Тя не позволява последните да полепват по червата и така предпазва от рак на стомаха.

Снимка 317405

Източник: iStock

Преимущество е и фактът, че лимецът не съдържа холестерол. А е известно, че високите нива на лошия холестерол в организма отключват високо кръвно налягане, сърдечни и други съдови проблеми. Освен това подобрява състоянието на далака и панкреаса, както и на опорно-двигателната система.

Диетологът Огнян Симеонов твърди, че хлябът от лимец, приготвен вкъщи или купен от малка пекарна, която предлага качествени продукти, засища в пъти повече от този, който масово се предлага. И допълва да използваме при месенето сода или квас.