Напук на всички досегашни вярвания, че мазните сирена повишават холестерола, а млечните продукти не се толерират от всички, учените са тук с ново откритие.

Според изследване, публикувано в Journal of Nutrition, редовната консумация на сирене може да неутрализира вредните ефекти от солените храни.

Хората, които приемат препоръчителната дневна доза млечни храни всеки ден, имат по-ниско кръвно и по-добре функционираща сърдечносъдова система. Това открива Лейси Алигзандър, професор от университета Penn State, чиято цел е да разбере има ли промяна именно в сърдечното здраве на хора, които консумират повече сирене.

Снимка 403279

Източник: iStock

Откритието още не е потвърдено с по-задълбочени проучвания, но се предполага, че "предпазният" ефект на млечните продукти се дължи на антиоксидантите в тях. Не е уточнено има ли и видове сирена, които са по-подходящи за неутрализирането на прекалено солените храни. Ние смятаме да заложим на моцарелата и пресните сирена.