Автоимунните заболявания са едни от най-коварните и трудни за диагностициране болести, а по-плашещото е, че броят на хората, заболели от тях, се увеличава. Редица знаменитости страдат от такива, като сред тях са Селена Гомес, Винъс Уилямс, Джиджи Хадид, Миси Елиът. За тях, както и за простосмъртните като нас, обаче има надежда.

Снимка 388003

Източник: iStock

Съвсем прясно проучване на учени от университета Йейл, публикувано в списание Science, ги насочва към възможния причинител на тези заболявания. Това е стомашната бактерия Enterococcus gallinarum. Автоимунните реакции е възможно да се появяват, когато тази бактерия мигрира от храносмилателната система в други органи на тялото като черния дроб, далака, лимфните възли.

Проучванията на начините това откритие да се използва в борба с автоимунните заболявания тепърва предстоят, като някои от начините са да се прилага ваксина или антибиотично лечение.

Джиджи Хадид

Източник: GettyImages

Джиджи Хадид

Автоимунните заболявания са хронични възпалителни състояния, при които имунната система погрешно "решава", че организмът ни е в опасност и започва да атакува здрави тъкани. Сред тях са лупус (заболяването на Селена Гомес), Хашимото, ревматоиден артрит.