Пролетта може да е радост за някои, но за други е свързана с кихавици и сълзливи очи. Между 10 и 30% от възрастните и 40% от децата страдат от сенна хрема или алергичен ринит.

Възпалението на носа се предизвиква от различни алергени, най-честите от които са полените, прахта и невидимите парченца от повърхностния слой на кожата. Симптомите напомнят на настинка - кихане, течащ нос и парене в очите.

Снимка 353791

Източник: iStock

Като повечето алергии обаче, сенната хрема се проявява различно. Някои хора страдат едва няколко месеца, докато други могат да се мъчат почти година. При повечето алергията отшумява с възрастта, но при други се запазва със същата сила, като в младите им години. Но защо само някои хора страдат от пролетната алергия?

Снимка 353792

Източник: iStock

Причините не са съвсем ясни, но учените имат няколко предположения. Според някои тя се предава генетично - ако страдате от сенна хрема, най-вероятно и някой от родителите ви също я има. Парадоксалното е, че колкото повече братя и сестри имате, толкова по-малък шанс има да я развиете.

Друга теория вини прекаленото "гледане под похлупак", при което децата не са имали достатъчно досег с микроби и паразити, и организмът им бърка безобидно нещо като полените с бактерии.