От 2 януари 2018 година в средноазиатската република Туркменистан влезе в сила забраната за експлоатацията на автомобили с черен цвят. В момента обаче пътната полиция спира не само черни, но и коли с други освен бял и сребрист цвят. Те биват откарвани на наказателни паркинги за нарушители, без да се дават каквито и било обяснения на водачите, съобщава местният сайт hronikatm.com.

Тъй като за забраната за използване на черни автомобили не бе издаден никакъв писмен нормативен документ, то тя се тълкува и изпълнява сътрудниците на местния КАТ по тяхно усмотрение. На повечето водачи се препоръчва в императивен тон да пребоядисат колата си в бяло, за да продължат да я ползват.

Новите изисквания доведоха до драстично повишаване на цената на тази услуга в автосервизите - от 500 на 1000 долара за автомобил.

Изданието припомня, че от януари 2015 година в страната бе забранен вносът на коли с черен цвят. И до момента митническите служители не могат да обяснят причината за тази забрана. На възмутените граждани те обясняват, че трябва да се купуват бели автомобили, защото носели късмет.

Негласно, странните промени в Туркменистан се свързват с това, че белият цвят е любим на президента на страната - Гурбангули Бердимухамедов, който е на поста си от 2007 година.

Освен това, според местни издания, в страната също така от средата на декември са забранили на жените да сядат зад волана. Независимо, дали имат редовни свидетелства за управление или не. От януари пътната полиция отнемала на жените книжките, а техните автомобили се откарват на наказателните паркинги, пише habartm.org, позовавайки се на свои източници.