Историята за българската воевода Румена излиза на голям екран. Филмът ще тръгне по кината в цялата страна от 13-ти януари, а галапремиерата беше снощи. Гостите минаха по чипровска пътека вместо по червен килим. Допълнителна атракция и атмосфера създадоха гайдари, а част от екипа, начело с режисьора Зорница София, бяха облечени в дрехи с народни мотиви.

Снимка 272527

Филмът "Воевода" е екранизация по исторически разказ на Николай Хайтов и "очевидци", както пише във въведението на исторята. Румена е дете, което расте без майка, но насила става такава твърде млада. Тя обаче изоставя семейство и дом, за да застане начело на чета хайдути в завладяната от Османската империя България.

Режисьорката на лентата Зорница София споделя, че работи по проекта от близо 8 години. Тя играе главната роля, като личи, че е вложила цялата си емоция в образа на Румена, който е мощен и дори страховит.

Актьорът Валери Йорданов за пореден път прави много силна роля. Той е Стоян Ковача и байрактар в четата на Румена, както и неин любим. Защото, въпреки че воеводата Румена е сурова и безпощадна, жената Румена е способна да обича, в което е и драмата й.

Камерата на оператора Крум Родригес "препуска" по урвите заедно с хайдутите и сякаш наднича през очите на героите. Кадрите са крупни, а сцените често са доста натуралистични. Действието неведнъж те хваща за гърлото, а смях в поробената земя липсва. Трагикомичен елемент носи сцена, в която Румена боядисва лицето си с черна боя, подобно на екшън герой от нашето съвремие, нападайки престорена на зъл джин (дух от арабската митология) турска орда.

Героите запазват оригиналното българско произношение от онова време, а гримът и визията им са повече от автентични.

"Румена Воевода" е събирателен разказ за жените хайдути по нашите земи, които изненадващо за мнозина се оказват десетки. За тях се знае много малко, а историите им приличат повече на приказни легенди отколкото на действителни случки.