През годините филми за Спайдърмен сме гледали доста. Но самостоятелен за Венъм - антигероят, познат именно от комиксите за Питър Паркър, не. Това се промени през 2018 г., когато по кината се завъртя "Венъм", а Том Харди ни накара да не можем да си представим друг в ролята на Еди Брок.

Но Харди обича да прави така - да се отдава на ролята напълно. Колкото до тази на изпадналия в немилост журналист Еди Брок, самият актьор е заявявал неколкократно, че му е присърце.

"Венъм" спечели близо 900 милиона долара от бокс офиса и (по-важното) сърцата на феновете. А това си беше лека изненада, защото комиксовият жанр е доста специфичен и претенциозен. Накрая нямаше как да не последва и втори филм, който да надгради извънземния симбиот и дори да му отвори врата към киновселената на Marvel.

Снимка 550260

Източник: Alexandra Films

Но проблеми не липсваха и дори няма да отваряме дума за тези с пандемията. Рубен Флайшър, който режисира първия филм, трябваше да направи и втория. Но пък вижданията му се разминаха с тези на Sony и режисьорският стол беше овакантен. Но не за дълго.

Няколко месеца по-късно стана ясно, че Анди Съркис, който много обича да се заиграва с компютърните ефекти във филмите си, ще бъде човекът за тази работа.

Снимка 550263

Източник: Alexandra Films

Прокрадваха се надежди, че този път "Венъм 2: Време е за Карнидж" ще скъса с добре познатия PG-13 рейтинг (подходящ за лица над 13-годишна възраст) и ще предложи нещо доста по-брутално в стил "Жокера" на Тод Филипс с Хоакин Финикс. Просто във филм за Венъм някоя друга откъсната и наядена глава би изглеждала супер (да, знаем колко странно звучи).

В крайна сметка "Венъм 2: Време е за Карнидж" не се престраши да нагази в дълбокото и да стане 18+, а запази добре работещата Marvel концепция.

Анди Съркис обаче се закани, че макар и PG-13 филмът ще отиде до максималната граница на категорията. И смело можем да твърдим, че го прави. Доста по-брутален е от "Венъм" на Флайшър, но без да се налага радикална промяна в категоризацията.

Снимка 550262

Източник: Alexandra Films

Всъщност, ако първият филм ни запозна с Еди Брок и Венъм, то вторият има за цел да ни покаже тяхната любовна история. Но не като от латиноамериканските сериали, а истински броманс - приятелската любов между объркан и нестабилен човек и вечно гладен и бунтуващ се извънземен симбиот.

Опознаването и свикването не е лесно, а още по-трудно става заради единственото правило, което Еди е поставил - хора не се ядат. Жалко, мозъците им са толкова вкусни, би отговорил Венъм.

Снимка 550259

Източник: Alexandra Films

Но на фона на тези проблеми се задава нещо доста по-голямо. Серийният убиец Клитъс Касиди (Уди Харелсън) е осъден на смърт, но тя не го застига, защото в него всъщност има друг извънземен симбиот - Карнидж. Той е като Венъм, всъщност... почти. Карнидж е червен и доста, доста по-силен.

Така се заформя битка, в която може да има само един победител, защото всичко е на живот и смърт. Лично на нас ни се искаше сцените с Касиди да са малко повече, за да видим истинските възможности на Уди Харелсън, който играе психопат, но такъв е животът. И филмът.

Накрая нека кажем, че след първите финални надписи не трябва да сме като Венъм и да бързаме да си ходим, за да хапнем нещо. Защото след тях се крие още една сцена, която е доста важна за бъдещето на героя.

Премиерата на "Венъм 2: Време е за Карнидж" е на 15 октомври