Очевидно е, че и през настоящата година боят на камерите по гърбовете на смартфоните ще продължи да расте. Всъщност, изобщо не е ясно дали и кога тази тенденция ще се промени.

При така стеклите се обстоятелства, едно от предизвикателствата ще е производителите да намерят баланс между изчистения и атрактивен дизайн, безрамковите екрани и многобройните камерни сензори.

Наскоро Xiaomi се сдоби с патент за смартфон, който донякъде ни показва как тези три тенденции биха могли да се обединят в един дизайн.

Патентите са за три сходни модела, като най-интересното при тях е, че всички камери, предни и задни, са скрити в подвижен модул, който се подава от горната част на устройството.

Снимка 461626

Източник: CNIPA

Наличието на подобен модул далеч не е новост, след като миналата година видяхме няколко такива модела.

Samsung Galaxy A80 - новият шампион в средна категория

Samsung Galaxy A80 - новият шампион в средна категория

Първият за Samsung телефон с въртяща се камера и изчистен екран

Никой от тях обаче не съдържаше повече от два или три сензора, докато амбициите на Xiaomi са да помести в подвижния модул цели седем.

Два от сензорите са предвидени за селфи снимки, а останалите пет образуват главната задна камера.

Подобен дизайн би позволил на Xiaomi не само да елиминира рамките около екрана на телефона, но и да предложи модел с високи фотографски способности.

Xiaomi и новият патент за сгъваем смартфон на компанията

Xiaomi с нов патент за сгъваем смартфон

Приликите с Motorola Razr не са случайни

Независимо дали моделите, описани в патента, ще се превърнат в реални продукти, очевидно плановете на Xiaomi са да продължи да развива подвижния модул, който миналата година намери място в Redmi K20 и Mi 9T сериите на компанията.