Cellebrite е израелска компания, която съвсем открито обещава, че може да помогне на органите на властта по света да проникнат във всеки iOS или Android смартфон, и дори в някои таблети.

Смята се, че през 2015 г. именно Cellebrite осигурява достъп на ФБР до телефона на един от заподозрените за убийствата в Сан Бернардино, Калифорния. Това се случва, след като Apple отказа да отключи въпросния iPhone 5c.

И това е само един извесетен ни случай, който показва, че продуктите на Cellebrite могат да бъдат използвани за проникване до абсолютно всички данни, съхранявани на дадено мобилно устройство - нещо, което според мнозина е крайно неетична бизнес практика. И няма как да не се съгласим.

Наскоро компанията обяви, че има нов продукт - Universal Forensic Extraction Device (UFED), който е своеобразен ключ към почти всеки мобилен телефон на пазара.

По принцип услугите на Cellebrite не са предназначени за обикновените потребители - което донякъде ни успокоява. Но на сайта на компанията ясно е заявено, че военните служби, полицията и дори някои корпорации могат да се възползват от UFED и други подобни устройства - което, от своя страна, отново леко ни притеснява.

А ни претеснява, защото липсват ясни правила, при които клиентите на Cellebrite използват UFED, нищо че достъпът до джаджата и услугите на компанията се дава само след одобрение на кандидатура.