Около 1800 са изстреляните интернет сателити на SpaceX и проекта Starlink, съобщи тази седмица Гуин Шотуел, президент на SpaceX, пише Reuters. 

Това, разбира се, е съвсем малка част от всичките над 12 000 сателити, които компанията планира да изпрати в орбита в близко бъдеще. 

На дневен ред вече е въпросът кога точно ще можем да се възползваме от космическия интернет в България. 

Снимка 513206

Източник: Vimeo / SatTrackCam Leiden

Отговорът отново идва от Шотуел, според която това би трябвало да се случи през септември. По думите й тогава сателитите ще са в оптималните си позиции и ще могат да осигурят покритие за цялото земно кълбо. 

Въпреки това е възможно услугата да закъснее в определени държави, тъй като SpaceX ще трябва да се съобрази с индивидуалните законови рамки и да получи разрешение за работа в съответните територии. 

Снимка 502721

Източник: SpaceX

Към момента държавите, в които Starlink предлага сигнал, са 11 на брой, а по последни данни от компанията над 500 000 потенциални потребители са направили ранни заявки. 

Starlink, SpaceX и какво няма да можем да правим през космическия интернет

Какво не можем да правим през интернета на Мъск

Starlink не толерира пиратското съдържание

Припомняме, че месечният абонамент за интернета на Starlink ще струва 99 долара на месец и ще трябва да платим 499 долара еднократно, за да получим инсталационен пакет, включващ специалния приемник за мрежата.