Самият факт, че много от производителите на смартфони заложиха на сериозни иновации при батериите и зареждането ни показва, че за потребителите е от огромно значение да са разделени максимално кратко от телефона си. 

Бюджетният Motorola Moto E40 предлага 40 часа с едно зареждане

Бюджетният Motorola Moto E40 предлага 40 часа с едно зареждане

С тройна камера и 6.5-инчов екран

Някои компании вече предлагат зареждане с по над 100-ватови адаптори, които пълнят батерията на телефона за по-малко от час. 

Собствениците на по-стари телефони обаче продължават да чакат с часове и понякога дори вкарват телефона си в “самолетен режим” (Flight Mode), уж за да се зареди по-бързо. 

Снимка 555255

Източник: Apple

Този семпъл “хак” цели да елиминира консумацията на електроенергия за търсене на сигнал и Wi-Fi, докато телефонът се зарежда, и така процесът да се ускори. 

Търсенето на интернет и GPS мрежа изразходва респективно около 18% и 13% от батерията на телефона, сочат резултати от изследване, популяризирано от MakeUseOf. 

Дали обаче телефонът ни ще се зареди с 13-18% по-бързо, ако сме го вкарали в самолетен режим, преди да го включим в зарядното, е доста спорно. 

Снимка 555254

Източник: iStock

Според създателите на проучването ефектите на включения самолетен режим при зареждане могат да бъдат много незначителни, като няма универсално правило за това кога тази стратегия помага и кога не. 

Основна роля играе нивото на деградация на батерията, но също така и характеристиките на всеки отделен модел телефон. 

Япония, Университетът в Токио и стаята за безжично зареждане, която учените създадоха

Стаята, в която всичко се зарежда безжично

Това ли е бъдещето

За да разберем дали наистина има смисъл да зареждаме телефона си с включен самолетен режим, трябва да изпробваме сами у дома и да засечем времето, за което се пълни батерията ни и в двата случая - и с включен, и с изключен Flight Mode.