Създаденият от човека интернет лека полека започва да навлиза в космоса, като над планетата ни вече има стотици сателити, които изпращат безжичен интернет сигнал към земята. 

Orion, Artemis, NASA и кога можем да очакваме хора да заживеят на Луната

Кога хора ще заживеят на Луната

И мисията, която ще имат там

Сега мрежата се насочва още по-далеч в космоса, като следващата дестинация е южният полюс на Луната, съобщават от Light Reading.

Заедно с NASA, Intuitive Machines, Lunar Outpost и SpaceX, Nokia планира да изстреля луноход по-късно тази година за двуседмична мисия, която се нарича IM-2. 

Снимка 610988

Източник: Nokia

NASA възложи на Nokia договора за мисията през 2020 г. като част от програмата Tipping Point, която подкрепя „технологии, които ще бъдат от полза за бъдещото изследване на космоса“. 

Nokia казва, че мисията IM-2 ще инсталира първата клетъчна 4G LTE мрежа на Луната с цел да докаже, че наземните клетъчни технологии могат да се използват за осигуряване на свързаност при бъдещи лунни мисии.

LTE технологията е специално избрана за мисията, защото LTE/4G е добре установена в наземните мрежи, осигурява отлична производителност и е добра платформа за последващо инсталиране на 5G мрежа.

Снимка 610987

Източник: Nokia

Лунната мрежа на Nokia ще се състои от LTE базова станция с интегрирани функционалности на Evolved Packet Core, LTE потребителско оборудване, радио антени и софтуер за управление на операции и поддръжка.

Целите на марсохода са първо да тества комуникация в обхват от няколкостотин метра и след това да тества комуникация с по-дълъг обхват с обхват от два до три километра.

Марсоходът Lunar Outpost на Nokia ще изпраща видео и телеметрия в реално време до центъра за контрол на мисиите на Intuitive Machines. 

Amazon Project Kuiper и трите сателитни чинии за безжичен интернет

Amazon показа алтернативата си на Starlink

Конкуренция за Мъск

Откритията от мисията IM-2 ще бъдат използвани в рамките на програмата Artemis на NASA за разработване на устойчиви операции на Луната до 2030 г. и подготовка за мисии до Марс.