Темата за сигурността на приложенията за комуникация и съобщения е една от най-често разискваните и сред най-важните за обикновените потребители.

Apple, YouTube, Facebook и колко милиарда загубиха някои компании заради новите защити в iPhone


Колко милиарда загубиха YouTube и Facebook заради Apple

iPhone не може да бъде следен по този начин

Достъп до чат историята ни би осигурила на властите и на хакерите достъп до най-съкровените ни тайни и ценни лични данни, и затова е добре да залагаме само на най-сигурните платформи.  

Наскоро в мрежата изтече вътрешен документ на ФБР, който разкрива пикантни факти за това кои компании са най-склонни и най-лесно споделят с властите лични комуникации на потребителите си, и разкритията са доста интересни.    

Снимка 555845

Източник: iStock

Оказва се, че Apple не е много по-различна от Facebook (вече Meta), колкото и Тим Кук да се опитва да ни продава идеята за високата сигурност на продуктите на компанията. 

Според ФБР получаването на данни от iMessage е също толкова лесно, колкото е и при WhatsApp. 

WhatsApp всъщност се определя като най-опасното приложение за потребителите, като ФБР имат достъп до всички комуникации там в почти реално време с ъпдейти на всеки 15 минути.   

Снимка 555846

Източник: iStock

Най-трудно достъпните платформи за американската агенция се оказват Signal и Telegram, които са и най-трудните за пробиване от хакери, казват от Electronics Frontier Foundation (EFF), една от най-изявените организации за защита на дигиталните ни права. 

Google Maps, Apple Maps и какви данни събират за нас двете приложения

Защо да изтрием Google Maps, aко сме с iPhone

Apple Maps срещу Google Maps

EFF нареждат WhatsApp, Facebook Messenger, Viber и Skype в дъното на класацията си по отношение на защита срещу неразрешено проникване и ни канят да залагаме само на приложения с високо ниво на криптиране на данните.