Преди няколко дни писахме за приложението FaceApp, което изневиделица стана невероятно популярно, и за слуховете, че програмата за обработка на снимки събира данни за лицата ни.

FaceApp, #faceappchallenge и защо приложението изведнъж стана толкова популярно

Защо изведнъж FaceApp стана толкова популярно приложение

Ползват ли се снимките ни с неетични цели

От тогава насам много онлайн портали проявиха ангажираност към проблема и всички започнаха да се ровят в правилата за ползване на FaceApp в опит да разкрият намеренията на компанията, която притежава приложението.

В последствие, разбира се, се оказа, че "дребният шрифт" на FaceApp действително съдържа притеснителна информация по отношение на снимките ни.

Става ясно, че качването на снимка във FaceApp означава, че даваме лиценз на компанията да ползва снимката ни завинаги и за най-различни цели, да я качва и споделя във всички настоящи и все още несъществуващи медии, да я променя, дистрибутира, адаптира и т.н., без да иска допълнително разрешение от нас.

Лицензът не може да бъде отменен, а FaceApp има правото да предава права над снимката на когото и както сметне за удачно.

Въпреки тези разкрития, FaceApp продължава да е начело в класациите на App Store и Google Play, като до момента приложението е свалено над 12 милиона пъти.

Над 1000 приложения за Android събират данни без разрешение

Над 1000 приложения за Android събират данни без разрешение

От Google обещават да оправят проблема

Нито Google, нито Apple са предприели каквито и да е мерки, за да ограничат достъпа до софтуера, въпреки че правилата за ползване на FaceApp са против тези и на двете компании. Уж.