През последните години все по-малко крадци проявяват интерес към смартфоните, най-вече заради различните защити и методи за следене на устройствата, които големите производители въведоха. Това далеч не означава, че подобни инциденти липсват - просто са доста по-малко от преди време.

Наскоро Ericsson получи патент за технология, която е - меко казано - футуристична и може тотално да разубеди джебчиите от това да посягат към чужди смартфони.

Технологията се казва Adaptive Friction и разчита на цял куп сензори, чрез които може да установи дали телефонът ни е на път да бъде откраднат.

Системата анализира данни от микрофона на смартфона, камерата, жироскопа и умее да научава спецификите на това как и с каква сила държим телефона, под какъв ъгъл го гледаме, как звучи гласът ни, каква е походката ни и дори какъв е ритъмът на сърцето ни.

В момента, в който Adaptive Friction засече, че някой се опитва да извади телефона от джоба или чантата ни, апаратът започва да вибрира с ултразвукови честоти, което го прави хлъзгав и труден за държане.

По обратен път технологията може да направи телефона по стабилен в ръката, което би предотвратило нежелани изпускания.

Засега Adaptive Friction е само патент, който звучи интересно и иновативно, но със сигурност големите производители на пазара биха проявили интерес към технологията, заради подчертаната добавена стойност, която тя би донесла на потребителите им.