Екип от учени от университета "Райс" в Тексас са разработили устройство за смартфон, което има потенциала да замести PCR тестовете при диагностицирането на COVID-19, пише Futurity.

Устройството представлява малък чип, подобен на флашка, който се прикрепя към порта за зареждане и съдържа специални сензори, способни да регистрират наличието на N протеин, типичен за коронавируса.

Вместо секрет от носа, малката машина разчита на кръвна проба, като не е нужно тя да е в голямо количество или да се взима по венозен път.

Снимка 521645

Източник: iStock

Достатъчна е малка капка, взета от убождане в пръста, която се поставя директно в предназначен за целта отвор в устройството посредством пипетка.

Нанозърна в самата джаджа се свързват с въпросния N протеин и го пренасят към електрохимичен сензор, който чрез електроимпулси проверява за наличието на протеина.

Процедурата може да се проведе буквално навсякъде и не е нужно да сме в клиника или лаборатория, за да получим резултат.

Снимка 521643

Източник: Rice University

Това според учените е една от най-важните черти на изобретението им, която го квалифицира като по-лесен и достъпен метод за диагностика в сравнение с PCR тестовете.

Цялото проучване е публикувано в ACS Sensors и разкрива, че нанозърната могат да бъдат програмирани да намират и други биомаркери, различни от N протеина.

Сензорът е способен да отчита микроскопични концентрации от тях - до 10 пикограма (една милиардна от грама) на милилитър.

За цялата процедура са необходими около 55 минути, а създателите на устройството твърдят, че масовото му производство не би трябвало да представлява проблем.

IEEE и алгоритмите, които диагностицират коронавирус

Алгоритми диагностицират COVID-19 с огромна точност

Това ли е бъдещето на медицината

Благодарение на възможността за програмиране, сензорът би могъл да бъде "трениран" да отчита и променящите се мутации на вируса, казват учените.