Тазгодишната серия iPhone може би ще е последната, която ще ползва Lightning кабел за зареждане, пише Bloomberg, цитирайки близки до компанията източници. 

Apple, iPhone 14 и защо тази година iPhone ще е още по-скъп

Защо тази година iPhone ще е още по-скъп

Цяла кошница от причини

Очевидно Apple планира най-накрая да премине към USB C стандарт, какъвто вече ползва при iPad и Mac, но за iPhone промяната ще дойде най-рано през 2023 г. с iPhone 15. 

Решението със сигурност е повлияно и от политиките на ЕС за уеднаквяване на стандартите за зареждане на територията на континента с цел редуциране на технологичните отпадъци и улесняване на потребителите. 

Снимка 574300

Източник: iStock

Става ясно също така, че USB C най-вероятно ще се превърне в стандарт и за аксесоари от рода на AirPods, Magic Mouse, MagSafe Battery Pack и общо взето всички останали, които ползват Lightning. 

За реализирането на това си начинание Apple разработва нов адаптор, както и преходник от Lightning към USB C, който ще е съвместим с настоящите Lightning кабели. 

Интересно обаче ще е да видим дали този преходник ще е включен в комплектите на бъдещите продукти на Apple, или ще се продава отделно срещу допълнителна сума. 

Снимка 574299

Източник: iStock

От Bloomberg oбаче загатват, че е възможно USB C стандартът при продуктите на Apple да бъде наложен само в Европа, за да се спазят законовите изисквания на ЕС, които задължават производителите на електроника да ползват само USB C за зареждане. 

Apple, iPod touch и краят на една ера

Apple слага край на цяла ера

А ние ще я запомним с добро

Интересно е да отбележим, че това ще е вторият път от излизането на iPhone през 2007 г., в който Apple променя порта за зареждане на смартфоните си.