Китай е изправен пред едни от най-мащабните си протести в последно време, породени най-вече от недоволството на хората от продължаващите и тежки COVID мерки. 

Apple, Foxconn и бунтовете във фабриката за iPhone в Kитай

Бунт избухна във фабрика за iPhone в Китай

Ситуацията ескалира сериозно

Особено засегнати от случващото се са Apple, като през последните седмици в една от основните фабрики за iPhone бушуват бунтове и служителите масово напускат. 

Само в рамките на последната седмица случващото се там е довело до спад в акциите на компанията от 114 милиарда долара, съобщава Yahoo Finance. Но проблемите може би тепърва предстоят. 

Снимка 556457

Източник: GettyImages

Позовавайки се на анонимни източници, близки до Apple, от Bloomberg разкриват, че е възможно да се създаде дефицит от около шест милиона бройки iPhone Pro и Pro Max. 

Според Bloomberg планът на Foxconn и Apple е този дефицит да се навакса през 2023 г., но от инвестиционната компания Wedbush твърдят, че ситуацията може да се задълбочи още повече и Apple да загуби до 10% от производството на iPhone. 

От Counterpoint Reasearch пък в понеделник публикуваха становище, че доставките на iPhone вече са сериозно нарушени и може да се наложи да се чака 37 дни за доставката на iPhone Prо и Pro Max. 

Както стана ясно по-рано, един от вариантите пред Apple е да изнесе по-голяма част от производството си в Индия и Виетнам, но това може да отнеме години. 

Apple и защо компанията започва да инвестира в сателити

Защо и Apple започва да инвестира в сателити

Всички гледат към космоса

Изглежда всичко зависи от това колко бързо Foxconn ще може да възстанови работния процес и следващите седмици могат да се окажат ключови.