Ако сме в мир с факта, че телефоните ни ни "слушат", за да ни предлагат все по-акуратни реклами, би трябвало да нямаме проблем и с една от особеностите на iPhone.

Наскоро в TikTok се завъртя видео от американка на име Бри Томасън, в което тя и приятелят й показват как iPhone прави "невидими" снимки на лицето на всеки между пет и 10 секунди.

За да разобличат случващото се, Бри и приятелят й използват инфрачервена камера, през чийто обектив ясно се вижда как инфрачервеният сензор в горната предна част на iPhone периодично сканира лицето на мъжа.

Снимка 531023

Източник: Apple

Разкритието изглежда сензационно и заслужи вниманието на Mirror и ABC4, но истината зад това явление е доста по-семпла и безобидна, отколкото бихме предположили.

В случая видимите само за инфрачервената камера проблясъци не са нищо повече от функция във Face ID, която се грижи за това да следи накъде са отправени погледът и вниманието ни.

Въз основа на данните от инфрачервения сензор телефонът решава дали да намали подсветката на екрана, за да пести батерията, или да ни покаже повече или по-малко текст за появило се известие, когато телефонът е заключен.

Снимка 531024

Източник: iStock

Със сигурност не можем да говорим за подмолна или задкулисна активност, колкото и това да е по вкуса на потребителите в TikTok.

Apple AirTags и как могат да бъдат хакнати новите тракери

Големият проблем на новите AirTags на Apple

Неудобен момент за Apple

Функцията може да бъде деактивирана през настройките на Face ID и е налична при всички модели iPhone от iPhone X насам.