Виртуалният асистент Amazon Alexa ще може да копира и говори с гласа на истински хора, дори и починали такива. 

Джеф Безос, Илон Мъск, Kuiper проект и сделката, с която шефът на Amazon иска да задмине милиардера в Космоса

Безос една крачка пред Мъск

Голямата сделка на Amazon

Това съобщи в сряда Рохид Прасад, вицепрезидент на Amazon, по време на конференцията re:Mars, която бе фокусирана върху развитието на изкуствения интелект. 

По негови думи Amazon в момента усъвършенства въпросната система, но не е ясно кога точно ще се появи тя. 

Снимка 578775

Източник: iStock

Във финален вид обаче Alexa ще може да усвои човешки глас след само минута слушане на живо или на запис, и да започне да го възпроизвежда с неразличимо от оригинала качество. 

Идеята звучи малко плашещо, но от Amazon обясняват, че подобна услуга би помогнала на много хора да не се чувстват самотни и да задържат спомените за починали роднини и близки по-дълго. 

По последни статистики от 2020 г. смарт говорителите на Amazon, оборудвани с Alexa, са най-популярните продукти в тази категория в световен план, сочат данни на Voicebot, и представляват 23% от целия пазар. 

Снимка 578776

Източник: iStock

Самият асистент Alexa пък е съвместим с над 100 хиляди модели смарт устройства и над 10% от пазаруващите онлайн ползват услугите на виртуалния асистент. 

Meta и как ще изглежда метавселената

Ето как ще изглежда метавселената според Meta

Реалността става разтегливо понятие

През 2025 г. Statista очаква продажбите на говорителите Amazon Echo до достигнат невероятните 130 милиона бройки, което означава, че новите гласови възможности на Alexa ще бъдат оценени от огромна част от модерния свят.