През последните години руските петролни и газови компании са изправени пред няколко предизвикателства. От една страна, ОПЕК+ от 2017 г. следва политика на понижаване на добива. От друга, новите места за инвестиции в нови проекти са ограничени, тъй като държавните бизнеси не могат да инвестират в много региони по света, включително Северна Америка, Европа, а вече и Близкия изток, който се превърна в конкурентна зона, пише Виктор Катона от Oilprice.com.

Въпреки това, те трябва да са подготвени за следващия епизод на увеличаване на добива, макар и да не е известно кога ще се случи той. И докато повечето американски компании са съсредоточени върху добива на шистов петрол, руските такива вече насочват поглед към Западна Африка.

Смяна на режима в Иран може да потопи петрола до $40

Смяна на режима в Иран може да потопи петрола до $40

Прогноза на експерт

Едно от местата, където те инвестират в региона, е Демократическа република Конго. Тя се очертава като първото място, в което руска компания - в случая държавната банка за развитие ВЭБ.РФ - ще осъществява цели проекти. Очаква се тя да финализира сделката с местната петролна компания SNPC през следващите месеци.

Преносната мрежа с капацитет 2,1 млн. тона годишно ще свързва пристанището Поант Ноар с терминала Малуку до столицата Киншаса и ще доставя както газ, така и дизел и керосин. Вероятно тя ще бъде произведена и доставена от руския гигант ТМК, но все още не е известно коя петролна компания ще се заеме с проекта, като не е необходимо да е някоя от водещите такива.

Само няколко месеца по-рано частната Лукойл купи 25% от лиценза на блок Marine XII в териториалните води на Конго. Към момента той е опериран от италианската ENI, има доказани запаси от 1,3 млрд. барела петрол и се очаква да достигне пиков добив от 100 хил. барела дневно. По-рано Лукойл инвестира в ултрадълбоководното находище Пекан (резерви от 300 млн. Барела), а съвместно с Россгеология ще проучват за петрол в Екваториална Гвинея.

Акциите на Apache се изстреляха, след като тя откри петрол

Акциите на Apache се изстреляха, след като тя откри петрол

Компанията може да извади Суринам на картата на петролните производители

В бъдеще не е изключено руското петролно влияние да обхване и Камерун, където Лукойл вече притежава дял от 37,5% в находището Етинде, които придоби преди шест години. Тепърва компанията може да започне да копае в региона. Ако към вече съществуващите инвестиции на страната бъде открит петрол и в Екваториална Гвинея, мрежата от руското присъствие в региона ще стане още по-мащабна.