Знаеше се, че много видове паяци се носят по вятъра на тънки паяжинки. Правят го с цел да се разселят след излюпване, да завладеят нови местообитания, да намерят храна или партньор. Но... това не е било всичко, както сега установяват учените.

Те наблюдавали поведението на вид от семейството на Крабовите паяци, чиято дължина е едва 5 мм, а теглото - 25 милиграма. Оказало се, че паяците първо проверяват какво е времето и едва тогава решават дали да полетят, или не.

Снимка 362459

Източник: iStock

Проверката на метеорологичната обстановка се осъществявала чрез многократно повдигане на едно от предните крачета нагоре във въздуха. Така паякът проверява скоростта и посоката на вятъра.

Когато скоростта на вятъра е под 3 м/сек, а течението е насочено леко нагоре, паякът пуска множество тънки нишки паяжина със средна дължина три метра. След това прекъсва нишката, с която предварително се е "закотвило" за повърхността, върху която стои.

Всеки паяк пуска до 60 невероятно тънки нишки с дебелина 200 нанометра. Така започва пътешествието му по вятъра, сякаш се носи с балон.