Както обикновено всеки ден, Пол Елиът и синът му Джая излизат на риболов край брега на полуостров Ейре в Австралия. Този път обаче се натъкват на необичаен улов - писмо в бутилка, писано през 1969 г. от 13-годишния Пол Гилмор.

От съдържанието на писмото те разбират, че Пол пътува на кораб към Мелбърн и моли човека, който открие посланието му, да се свърже с него.

Елиът и синът му съобщават за откритието си на местното радио ABC, които успяват да открият сестрата на Гилмор - Ани Кросланд. Тя е изумена от откритието и им казва, че и в момента Пол е на кораб - на круиз из Балтийско море. Ани разказва, че по време на австралийското пътуване през 1969 г. Пол е пуснал шест писма в бутилки в океана.

Океанологът Дейвид Грифин обаче твърди, че няма как бутилката да е плувала в продължение на 50 години и да е останала в австралийски води. "Океанът не стои мирен", казва той.

Според него бутилката с писмото се е озовала на някой пясъчен плаж и е останала приклещена там в продължение на години, преди някоя скорошна буря да я е "освободила" и пратила обратно в морето.