Причините за безсънни нощи се различават и често са свързани с основните психологически проблеми. Ново проучване обаче твърди, че е само една - не сме пили достатъчно вода предишния ден.

Според изследване, проведено от учени в Penn State University Пенсилвания, хората, които спят шест часа на нощ, имат значително по-концентрирана урина и са по-дехидратирани в сравнение с тези, които редовно спят осем часа на нощ, което е и препоръчителното време.

Проучването, публикувано в списание SLEEP, включва повече от 20 хиляди човека от САЩ и Китай. При всички се изследва съня и урината.

Снимка 379616

Източник: iStock

Авторите заключават, че връзките между качеството на съня и хидратацията са свързани с хормона в тялото, наречен вазопресин.

Вазопресинът се освобождава както по-бързо, така и по-късно в цикъла на съня. Така че, ако се събуждаме по-рано и не сме си доспали, може да пропуснем този прозорец, в който се освобождава повече хормон, което води до нарушаване на хидратацията на тялото.

Това изследване предполага, че ако не се наспим достатъчно и се чувстваме зле или изморени на следващия ден, трябва да пием допълнително вода. Дехидратацията има редица неблагоприятни ефекти върху тялото като замайване, сънливост и други.

Снимка 374445

Източник: iStock

Най-очевидният начин да останем хидратирани е да пием много течности през целия ден и да избягваме или ограничаваме напитки като кофеин, чай и алкохол.