Наскоро екипът на професор Дейвид Нът от университета в Бристол, Великобритания, който се занимава с изследване на влиянието на различни опасни вещества върху човешкия мозък, публикува списък с най-пристрастяващите вещества на Земята.

Субстанциите в списъка далеч не ни изненадват. Те са по-скоро повод да се замислим за сериозността на някои общоприети и законово-поощрявани навици, които всички толерираме.

1. Хероин

Снимка 372764

Източник: iStock

Хероинът продължава да бъде най-пристрастяващата и може би най-опасната субстанция, с която видът ни разполага. Един на всеки четири души, дръзнали да пробват хероин, развива зависимост. Това е стряскащо КПД, което не бихме искали да тестваме в никакъв случай.

2. Кокаин

Снимка 360806

Източник: iStock

Кокаинът е добре позната субстанция за хората от елита още от средата на миналия век, а растението, от което се добива белия прах, е ползвано с най-различни цели от хилядолетия насам. 

Истината обаче е, че коката е съвсем малко по-пристрастяваща от хероина. 21% от хората, пробвали кокаин веднъж, развиват определена степен на зависимост.

3. Никотин

Снимка 365245

Източник: iStock

Също като коката, никотиновите растения са били ползвани още от дълбока древност.  Днес обаче никотиновата зависимост е глобална напаст, която коства живота на над 6 милиона души всяка година. 

4. Барбитурати

Снимка 399699

Източник: iStock

Барбитурати са всички онези вещества, които действат като депресант за централната нервна система. Първоначално сме смятали, че са добро средство срещу безсъние, но в последствие разбираме, че подобните на анестезия ефекти еволюират в приятна еуфория.

Това кара мнозина да ползват тези вещества, дори и без да имат реална нужда. Хапчетата, които Ди Каприо гълташе постоянно във "Вълкът от Уолстрийт" например са вид барбитурати, които до ден днешен се търгуват на черно. 

5. Алкохол 

Снимка 388930

Източник: Diageo

Редом с кокаина и хероина, алкохолът е в топ 5 на най-пристрастяващи субстанции. 5.3% от всички случаи на смърт в глобален мащаб са обвързани с употребата на алкохол. 

Кафето, алкохолът и връзката им с продължителността на живота

Как кафето и алкохолът удължават живота

Ключът е в честата, но умерена консумация

Макар петъчните напивания да не ни се струват като зависимост, добре е да знаем, че алкохолът се счита за най-вредния наркотик. Това е така, заради разнообразието от негативни здравословни, социални и икономически последици, които алкохолната зависимост носи.