Отвращението е една от шестте най-основни човешки емоции. И макар емоцията да е универсална, храните, които я предизвикват, не са.

Уповавайки се на това вярване, в Малмьо, Швеция, е отворен Музеят на най-гнусните храни (The Disgusting Food Museum).

Снимка 389308

Източник: Disgusting Food Museum

От казу марцу - италианско овче сирене, в чиято сърцевина мърдат ларви, през сурстрьоминг - ферментирала херинга от Швеция, до желирана салата на САЩ - със сигурност ще попаднем на нещо, което да предизвика отвращението ни.

Снимка 389312

Източник: Disgusting Food Museum

В експонатите попада дори най-обикновеното свинско, независимо как е приготвено - заради бруталния цикъл на отглеждане на прасетата.

Снимка 389310

Източник: Disgusting Food Museum

Колко субективна е емоцията на отвращение можем да съдим по много продукти, които са деликатеси в някои части на света. Като например пенис от бик (Китай), смрадливият плод дуриан (Югоизточна Азия), ферментиралото кобилешко мляко кумис (Монголия), печеното морско свинче (Перу), оризовото вино със зародиши на мишки (Китай).

Снимка 389311

Източник: Disgusting Food Museum

И като така и така сме в Музея на гнусните храни, поне трябва да добием представа какъв вкус и мирис имат някои от тях. Специална кабина предлага възможността да усетим аромата на сурстрьоминг, а отворен щанд в музея - да вкусим някои от храните.

Снимка 389309

Източник: Disgusting Food Museum

The Disgusting Food Museum работи от сряда до неделя включително, входната му такса е 185 крони (около 17 евро).