Надяваме се да не ни се случва никога, но ако бъдем нападнати от куче, е добре да сме подготвени със стратегия.

Първото основно правило е никога да не се паникьосваме, да не бягаме и да не правим резки неконтролируеми движения. Трябва да останем неподвижни, като избягваме зрителен контакт с животното и да се опитаме да го отпратим с кратки команди със спокоен глас: "Не", "Марш".

Снимка 361820

Източник: iStock

Ако кучето не си тръгне, а вместо това ни атакува, при всички случаи трябва да запазим спокойствие и да избегнем резки движения - за животното те са сигнал, че сме "плячка" или че се опитваме да си играем с него.

Добре е да намерим по-голям предмет (чанта, палто, някакъв багаж) който да държим между себе си и кучето, за да разсеем вниманието му. Ако нямаме подобно нещо, най-добре да увием дреха около ръката си между лакътя и китката, и да я ползваме за защита.

Ако животното ни захапе, един ефектен метод може да отслаби хватката му. Бившият морски тюлен Клинт Емерсън съветва да се опитаме да го стиснем за носа. Това ще го шокира и накара да отпусне челюсти.

Снимка 361819

Източник: iStock

Кучетата нападат по две причини: или се чувстват заплашени и знаят, че нападението е най-добрата защита, или нещо в поведението ни ги е предизвикало да смятат, че може да получат награда, ако "си поиграят" с нас.