Обичаме вино, особено през топлите месеци. Е, и зимата не отказваме чаша мерло, след като сме мръзнали по улиците. А сега, в летните вечери, отваряме бутилка совиньон блан или розе, изпиваме една-две чаши, и дотам.

Прибираме виното в хладилника и сме спокойни, че имаме резерва за спешни случаи. Но до колко дни може да използваме остатъка от виното, преди да се наложи да го изхвърлим? (Да, и този вариант съществува, въпреки че сърце не ни го дава.)

Снимка 322929

Източник: iStock

Леки бели, сладки и розе
Вкусът им се променя още на първия ден след отварянето, но те са сред най-издръжливите. Може да ги консумираме отново до пет-седем дни, но само ако през това време са с коркова тапа и в хладилника.

Сухи бели
Тези вина по-бързо променят вкусовите си качества и се окисляват, когато са в досег с въздуха. Затова оптималният период за повторна консумация е между три и пет дни след отваряне.

Червени вина
И тук периодът е между три и пет дни, но ако пазим корковата тапа, а самата бутилка оставим на тъмно и сухо място. Танините и киселините в червените вина ги предпазват до известна степен от въздействието на кислорода. Затова и по-светлите червени издържат по-малко от по-тъмните.

Снимка 368771

Източник: iStock

Десертни вина
В тях има повече захар и повече алкохол. Именно тази особеност ги предпазва от бързо разваляне и можем да им се наслаждаване отново и отново след отварянето на бутилката.

Всичко зависи и от конкретния вид на напитката, а някои са годни за консумация и месец по-късно. Горе-долу толкова издържат и вината в кутии, ако са в хладилника.

Пенливи вина
Бълбукащите мехурчета отлитат почти веднага след отварянето на бутилката. А именно те предпазват от окисление, пише Cooking Light. Затова или използване специална тапа, която предотвратява разгазирането, или изпиваме колкото можем в рамките на няколко дни, а друго заделяме за готвене.

Снимка 368773

Източник: iStock

Как да познаем, че трябва да хвърлим виното

Гледаме, помирисваме, опитваме. Виното не трябва да е променило цвета си и да има кафеникав оттенък, който е признак за окисление. Миризмата на оцет също е ясен знак, че нещо не е наред.

Вкусовите рецептори в устата са най-точният съдник дали любимото вино е все така вкусно, както преди няколко дни, или сме се забавили с консумацията.

Снимка 368774

Източник: iStock

Съвети за съхранение

Веднага щом отворим бутилката и си налеем, трябва да върнем тапата или капачката обратно на мястото й. Кислородът е враг на виното и не трябва да им позволяваме много-много да се заиграват - ефектът няма да ни хареса.

Може да си купим гумени тапи за вино, които създават вакуум и не позволяват на въздуха да влиза в бутилката. Така течността в нея ще бъде по-свежа по-дълго. 

Как да отворим бутилка вино без тирбушон

Как да отворим бутилка вино без тирбушон

Още едно полезно умение

Виното е по-добре да се съхранява в легнало положение след отваряне, за да не остава тапата суха. На каква точно температура трябва да пазим бутилката, зависи от вида на виното. Указания можем да намерим на всеки етикет. И неслучайно са там.