Бе само въпрос на време системите с изкуствен интелект да навлязат в една от най-важните за човечеството сфери, а именно фармацевтиката.

В края на тази седмица стана ясно, че интелигентна машина в Масачузетския технологичен институт (MIT) е първата, създала нов вид лекарство, непознато до момента за науката и медицината.

Става въпрос за мощен антибиотик, който е ефективен срещу две от трите най-опасни според СЗО резистентни бактерии в света.

Снимка 468051

Източник: iStock

Изкуственият интелект е бил захранен с детайлни данни за над 2500 съществуващи лекарства и е бил оставен сам да ги разучи.

След като системата вече била запозната с тях, учените от MIT я включили към друг архив, съдържащ информация за над 6000 вещества, които в момента се изследват за направата на различни лекарства.

Машината се е фокусирала върху най-нестандартните от тях и това е била една от причините да успее да създаде невиждания досега антибиотик.

Тя е успяла да направи това само за няколко часа, казват от MIT.

Снимка 468052

Източник: iStock

Отделно от работата й по новото лекарство, машината е получила достъп и до друга база данни с информация за около 1.5 милиарда вещества.

Dabus и може ли изкуственият интелект да има патент за творенията си

Може ли изкуственият интелект да притежава творенията си

Признава ли законът машините за хора

След три дни обработка изкуственият интелект е селектирал 23 субстанции с най-висок потенциал за създаване на ефективни лекарства. Две от тях изглеждат много обещаващи и вече се работи по развитието им, предава The Guardian.