Преди повече от година по време на F8 конференцията Марк Зукърбърг обяви, че Facebook ще се сдобие с Clear History услуга, чрез която потребителите ще могат да заличат информацията, която социалната мрежа пази за тях.

Тази седмица компанията обяви, че услугата вече е активна в някои държави по света, но веднага стана ясно, че Clear History всъщност има различен ефект от първоначално обявения.

Както знаем от известно време, Facebook следи поведението ни в интернет, независимо дали имаме профил в мрежата.

Защо Стив Возняк ни съветва да изтрием Facebook профилите си

Защо Стив Возняк ни съветва да изтрием Facebook профилите си

Какво мисли един от основателите на Аpple за социалната мрежа

Това се случва посредством бутоните за харесване и споделяне, които вече са част от почти всеки един уебсайт в интернет.

Наличието на тези бутони в дадена уеб страница означава, че Facebook получава данни за това какво гледаме и върху какво кликваме във въпросната страница.

Тук идва и ролята на Clear History.

Снимка 439377

Източник: Facebook

При активиране на новата услуга, профилът ни във Facebook бива "откачен" от поведението ни в други уебсайтове и информацията за поведението ни в тях вече не се асоциира с профила ни във Facebook.

По никакъв начин обаче не се осъществява чистка на данните ни, както предполага и названието на самата услуга.

Нещо повече - от Facebook казват, че изтриването на данните ни би било твърде трудно и няма гаранция, че всичките ни данни ще бъдат елиминирани от сървърите на компанията.

Оправданието звучи меко казано нелепо, имайки предвид финансовите и човешките ресурси, с които разполага една от най-влиятелните компании в света.