Дрехи по витрини на магазините, дрехи по закачалките на гардероба. Трупаме една след друга, някои скъпи, други - не толкова. След няколко месеца или няколко години ги запращаме към кофата за боклук. А какви грешки правим през това време, които скъсяват живота на любимите ни дрехи?

Прането

Колкото по-често перем една дреха, толкова по-малко време ще бъде в перфектно състояние. Ако не използваме специализирани препарати за бяло, цветно и черно пране, също скъсяваме живота й.

Не бива да използваме и повече препарат от указаното, защото така се получава прекалено много пяна, която пречи на дрехите да се трият една в друга. А именно по този начин те се изпират добре.

Снимка 399156

Източник: iStock

Често допускана и неосъзната грешка е да перем заедно дрехи, които са силно замърсени с други, които просто миришат неприятно например. Мръсотията, която се отделя във водата в пералнята може да доведе до посивяване или пожълтяване на тъканите.

Друга грешка, която неволно допускаме, е да перем дънките и тениските си на висока температура. От високата температура е напълно вероятно памучните дрехи да се свият и след това да не можем да ги носим или да изглеждаме комично с тях.

Всички ципове трябва да бъдат закопчани преди прането да се озове в пералнята. Така се предпазваме от закачане и скъсване на други дрехи. Пуловерите пък винаги трябва да се перат след като сме ги обърнали от вътрешната страна.

Снимка 399157

Източник: iStock

Съхранение

Щом дойде началото на нов сезон, идва време и за преподреждане на гардероба. А какво правим с дрехите, които няма да обличаме в следващите няколко месеца? Слагаме ги навътре в гардероба или в кутии.

Ако изперем всички зимни дрехи, когато навън се запролети, ще попречим на молците да се размножават и да унищожават тъканите. Лаврите на тези насекоми могат да се завъдят дори в малко петънце или останал по някоя дреха косъм.

Когато пуловерите са на преден план в гардероба, не бива да правим грешката да ги подреждаме по закачалките. Така те се разтягат и губят своята форма. Ако все пак се мачкат, трябва първо да ги сгънем и да ги сложим така, както се слагат панталони на закачалка.

Етикетите

Няма нищо срамно в това да си признаем, че не знаем какво значат всички тези символи на етикета на една или друга дреха. Но именно това незнание често става причина за неправилно пране или сушене, а оттам и за нелицеприятни последствия.

В интернет можем да намерим достатъчно информация какво трябва и какво не трябва да правим, съветва Insider.

Снимка 399158

Източник: iStock

Петната

Следващият път, когато разлеем нещо върху себе си, не бива да започваме да го търкаме с кърпичка или каквото имаме под ръка, защото така си гарантираме вреда върху тъканите и петно, което трудно ще излезе.

Няколко съвета за перфектно пране

Няколко съвета за перфектно пране

Бързо, лесно и чудесно

Вместо това, трябва внимателно да попием центъра на петното и да намокрим леко с хладка вода, за да се разтвори мръсотията.