Случи се поредното нещо, което да ни покаже, че Нова Зеландия явно е държава, която не е предвидена за несъвършената ни Земя. Този път става дума за авиокомпанията Air New Zealand, която обяви, че от 1 септември допуска служителите й да имат видими татуировки, стига да не са с неприлично съдържание.

Решението е провокирано от факта, че доста от служителите й са маори, а те от векове са познати с това, че татуировките са символ на семейно и етническо наследство. Компанията неведнъж беше обвинена в лицемерие, защото използва символи на маорската култура в логото и рекламите си, но не позволява на служителите си да носят татуировки.

Решението на Air New Zealand е взето след 5-месечно проучване сред клиентите и персонала. По данни от него всеки пети новозеландец има поне една татуировка, като 35 % от хората са под 30-годишни.

Снимка 428518

Източник: iStock

За хората от маорски произход татуировките, наречени "моко", обозначават връзката им със семейството и културните им традиции. Лицевите татуировки са най-значими - при мъжете те покриват цялото лице, а при жените - само брадичката.