Със сигурност българската кухня има своите малко по-странни ястия, но те са като детска игра в сравнение с някои от най-странните деликатеси по света.

Скандинавия

Снимка 325175

Източник: iStock

Лютфиск е характерно за скандинавските страни ястие, чиито основни съставки са стара риба и луга (сода каустик). Рибата се накисва в содата и престоява няколко дни. След като се извади, е изключително отровна и трябва да бъде накисната отново, но в студена вода, за да се отмие содата каустик. Ако рецептата не бъде спазена точно, вероятността от отравяне е много голяма.

Китай

Снимка 325183

Източник: iStock

Тук няма да споменем китайски ориз или пилешко с бамбук и гъби, а нещо, което не всеки би опитал. Става дума за пенис от як.

Якът е едър бозайник с дълга козина, чиито естествен хабитат са планините на Тибет и Непал. В България също можем да видим як в Държавно ловно стопанство "Витиня". В Китай пенисът от як е деликатес и е известен като "пламъкът на желанието".

Камбоджа

Един от деликатесите, които да опитате в Камбоджа, са пържени тарантули. Те стават популярни в страна през режима на Червените кхмери, заради липсата на храна. Червените кхмери са азиатски комунисти, които управляват Камбоджа в периода 1975-1979 г. и избиват над 1 милион души от местното население. Независимо от това, тарантулите са останали неизменна част от менюто на страната.

В предаването си "Gordon's Great Escape" популярният готвач Гордън Рамзи показва как се намират и ловят тарантули в Камбоджа, който можете да видите във видеото.

Африка

Едно от най-странните неща, които се консумират в Африка, са гъсениците Мопане.

Те са много разпространени в менюто на южноафриканците, защото съдържат повече желязо и протеин от говеждо месо. Гъсениците се приготвят по различни начини, но най-популярният е да се предлагат изсушени.

Япония

Японската кухня изобилства от екзотични ястия, но едно от тях се отличава. Това е рибата Фугу (риба балон). При опасност тя се издува и става като балон. Органите и кожата на рибата са отровни и в страната на изгряващото слънце има специална техника, по която тази риба се приготвя. Владеят я малък брой професионални готвачи, преминали специален курс на обучение. Заради голямата опасност от отравяне и смърт, приготвянето на Фугу в домашни условия е забранено.