Когато видим плешив мъж, сигурно си казваме, че и баща му е без коса, като него. Разбира се, генетичната предразположеност е от значение, но има и други фактори, които са предопределящи дали косата ще си остане на главата, или не. И те не са за подценяване.

Диета

Така актуалното напоследък веган хранене понякога идва с една неприятна екстра - загуба на коса. Доста е вероятно отказът от консумация на продукти от животински произход да доведе до недостиг на желязо.

В този случай организмът минава в авариен режим и веществата, които по принцип са отговорни за растежа и добрия вид на косата, отиват за поддържане на други, по-важни процеси. Решението е просто - кръвен тест и набавяне на желязо под формата на хранителна добавка.

Снимка 362003

Източник: iStock

Стрес

Напрежение в работата, напрежение у дома. То се отразява цялостно и негативно на организма. В случая - и на косата. Косопадът, причинен от стрес, не засяга конкретни области, както наследствения, а се изразява в опадане на космите по цялата глава.

Когато преживеем стресиращо събитие, фоликулите застиват в процес на хибернация. Тогава космите се отделят много лесно, пояснява Men's Health. Този процес може да продължи от три до шест месеца, а в повечето случаи възстановяването е работа на организма и отнема също толкова време.

Инфекция

Гъбичките са досадни и упорити, а и не засягат само ноктите, устната кухина и интимните области. Червени петна и лющене по глава са признак за инфекция, която често е съпроводена и с косопад. 

Освен от гъбички, косопадът може да се причини и от псориазис или себореен дерматит. В подобни случаи посещението при дерматолог е неизбежно, а щетите са поправими с адекватно лечение.

Снимка 362000

Източник: iStock

Щитовидна жлеза

Не само жените страдат от проблеми с нея. Ако щитовидната жлеза не функционира правилно, един от първите признаци е загубата на коса. И то по цялата глава, както при стрес. Често се комбинира и със загуба на окосмяване по други части от тялото.

При подобни признаци е необходимо посещение при ендокринолог, кръвни тестове и хормонална терапия.

Хапчета

Всички лекарства имат своите противопоказания, а и всеки организъм реагира различно на тях. Антидепресанти, медикаменти с витамин А, лекарства за високо кръвно могат да доведат до косопад. Същото действие имат и стероидите. Прекомерните количества на витамини А и Е, както и на селен, могат да доведат до оплешивяване.

Снимка 362007

Източник: iStock

Заболяване

Алопеция ареата е автоимунно заболяване, което води до загуба на коса. При нея имунната система атакува космените фоликули и блокира тяхното развитие. В този случай загубата на коса е в определени участъци, образувайки плешиви петна.

Защо косата ни побелява

Защо косата ни побелява

Няма мърдане, но на какво се дължи

Засяга и веждите, и брадата. Понякога се появяват бели петна и по ноктите. Консултацията с дерматолог е неизбежна, а лечението най-често включва кортизон. Други автоимунни заболявания, каквото е лупус например, също могат да доведат до изтъняване на косата.