На пръв поглед, смесването на хумус с каквато и да е сладка храна изглежда пагубно за уникалните вкусови характеристики на разядката. Плътният вкус и соленият оттенък на хумуса представляват перфектно съчетание, което няма нужда от допълнения, освен ако не става дума за топла багета и маслини.

Но, изглежда, това не винаги е така. За онези от нас, които са фенове на здравословното хранене и сладката страна на живота, комбинацията от хумус и шоколад е нещо, което не бихме пропуснали.

Рецептата за шоколадов хумус е не просто нискокалоричен избор при захарните ни залитания, но е и изключително хранително решение за лека закуска по всяко време на деня. Ето и необходимите съставки:

2 чаени чаши нахут
4 с.л. какао на прах
4 с.л. кленов сироп (може да използвате и други натурални подсладители)
½ ч.л. екстракт от ванилия
½ ч.л. екстракт от бадем
3 с.л. вода

Снимка 340675

Източник: Instagram

Сложете всички съставки в блендер и разбийте, докато се получи гладка хомогенна смес. Може да намажете шоколадовия хумус върху филия пълнозърнест хляб или да го прибавите към овесена закуска или смути.