Nutella е една от най-големите слабости на съвременния чревоугодник и има добри причини това да е така. Течният шоколад е направен от качествени продукти и в специални пропорции, които ни карат не само да не можем да спрем да гребем от бурканчето, но и да си мислим за него, когато не е наблизо.

Променят рецептата на Nutella

Променят рецептата на Nutella

Разочарование за любителите на течния шоколад

Въпреки това Nutella е сред най-скъпите сладости в магазина (както повечето продукти на Ferrero), а съдържанието на захар от близо 60% означава, че организмът ни страда успоредно с портфейла.

За онези от нас, които са върли фенове на шоколада, но биха искали да подходят максимално разумно и здравословно към слабостта си, предлагаме следната рецепта, разработена по "Енциклопедия на шоколада", която се доближава максимално до вкусовите качества на Nutella.

Съставки:

40 г цели бадеми
160 г лешници
60 мл прясно мляко 2.5%+
60 г мляко на прах
3 с.л. мед
щипка сол
170 г настърган черен шоколад
140 г настърган млечен шоколад (поне 30% съдържание на какао)

Снимка 333650

Източник: iStock

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Разстиламе ядките върху готварска хартия и ги печем във фурната на 180 градуса за около 15 минути, като бъркаме периодично. Накълцваме изпечените ядки на възможно най-фини частици - може да използваме и блендер.

Стъпка 2: Слагаме млякото, меда и щипката сол в малък съд на котлона, докато сместа започне да ври.

Стъпка 3: Разтапяме шоколада на водна баня или в микровълнова фурна, след което го прибавяме в блендера при готовите ядки и продължаваме да мелим, докато не получим максимално гладка смес.

Стъпка 4: Добавяме млякото и меда в блендера, докато са още топли, но не горещи. Продължаваме да мелим, докато се получи хомогенна смес.

Стъпка 5: Наливаме сместа в буркани и след като изстинат, ги слагаме в хладилника, за да стегнат.

Стъпка 6: Ядем си от домашно приготвената си Nutella