Кремовете за защита на кожата срещу мръсния градски въздух са на път да станат толкова популярни, колкото са и кремовете за защита срещу слънцето, съобщава The Guardian.

Ако трябва да сме честни, до момента дори не знаехме, че има подобна продуктова линия, но в Лондон модата отдавна е налице. Според данни на Liberty - голям магазин за луксозни стоки и козметика, търсенето на подобни кремове е скочило с над 73% през изминалата година.

Идеята е, че мазилата за защита от мръсния въздух предпазват кожата от негативните ефекти, които микрочастиците в градска среда могат да имат върху вида и здравето й.

Интересното е, че няма официални научни данни за ефектите на подобни кремове, което обаче изобщо не пречи на някои марки да продават продуктите си на цени, вариращи от 6 до 106 паунда.

Едни от най-продаваните козметични продукти в британската столица през 2018 г. са били именно кремове против мръсен въздух, но не е ясно на какъв принцип работят повечето от тях.

Според експерти в индустрията, това е маркетингов трик за пласиране на съвсем обикновени овлажнители за кожа, които обаче са на път да се превърнат в отделна и бързо развиваща се ниша не само във Великобритания, но и в целия свят.