За това доколко чаша червено вино вечер наистина влияе добре върху сърдечната ни дейност, от дълги години се водят научни спорове. Просто хората в добро здраве по-често си позволяват да пият, отколкото тези с болно сърце.

Редуцирането на количеството алкохол до чака вино на ден определено се отразява по-добре на хора, които доскоро са прекалявали с чашката. Така успява да се създаде погрешна илюзия на базата на изследвания, смятат някои учени.

Снимка 341611

Източник: iStock

А последните проучвания извеждат на преден план нови ползи от умерената консумация на вино, които засега никой не е отрекъл. Въпреки че всички свързваме червеното вино с петната, които оставя по зъбите, оказва се, че то има и ползотворно влияние върху устната кухина.

Учени на Националния испански изследователски съвет са стигнали от извода, че антиоксидантите в червеното вино се справят доста успешно с елиминирането на бактериите, образуващи плака по зъбите. А тя е основният виновник за появата на кариеси.

Когато тези антиоксиданти попаднат в устната кухина, те си взаимодействат с веществата в слюнката и се образуват молекули, които са от полза за денталното ни здраве.

Снимка 341613

Източник: iStock

Освен за здравата и красива усмивка, виното се грижи и за мозъка ни. Според тестове, проведени върху мишки, алкохолът в умерени количества помага да се прочистим от ненужните умствени отпадъци, които с годините се натрупват и водят до деменция и други неприятни заболявания, пише Daily Mail.