Синдромът на дефицит на вниманието и хиперактивност, наричано още хиперкенетично разстройство с нарушение на вниманието (ХРНВ), е заболяване, което засяга от 3 до 5% от населението на планетата.

Заболяването се проявява най-често в ранно детство и се характеризира с импулсивност, хиперактивност, невъзможност за концентриране и самоконтрол, нарушения в съня и други.

Снимка 419761

Източник: iStock

През последните 20 години случаите на деца с ХРНВ растат с невероятна скорост, като в САЩ при някои възрастови групи се наблюдава скок в диагнозите с над 50%.

Наскоро Американската администрация за храните и лекарствата одобри първото електрическо устройство, предназначено за лечение на заболяването при деца. 

Джаджата на име Monarch е с размерите на смартфон, а от нея излизат жици, които завършват с лепенки. Последните се поставят върху челото и изпращат слаби електрически импулси директно към мозъка, чиято цел е да регулират и "нормализират" поведението на детето. 

Снимка 419762

Източник: iStock

Електрошоковата терапия е добре известна на медицината и се прилага при различни неврологични разстройства, като депресия, епилепсия и стресови разстройства.

Monarch идва като алтернатива на лекарствата срещу ХРНВ, най-популярните от които съдържат вид амфетамин. Те са силно пристрастяващи и имат редица странични ефекти, докато според мнението на Американската администрация по храните и лекарствата, Monarch не носи никакви негативни последици за здравето на детето в дългосрочен план.

Въпреки че новината идва като облекчение за мнозина, подобно устройство е силна индикация за зачестяващите неврологични разстройства при децата и е просто още един вариант за справяне с проблемите на ХРНВ, но не и с причините за заболяването.