Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР) има много лица и проявления, а методите за лечение, с които медицината и психотерапията разполагат, са доста лимитирани и най-вече неефективни.

Проучване, публикувано във Front Psychiatry от ноември тази година, сочи, че 50% от хората с ОКР не изпитват подобрение при лечение с медикаменти и 30% от всички страдащи не се поддават на терапия.

През последните няколко години компании от Европа и САЩ разработват лекарства, базирани на субстанции от рода на кетамина, псилоцибина и полезните вещества в марихуаната, но някои от тях все още са в процес на тестване.

Снимка 455482

Източник: iStock

Добрата новина е, че същото това проучване разкрива, че не е нужно да чакаме новите лекарства, а вместо това можем да изпробваме някои практики, датиращи от векове насам.

В конкретния случай учените са решили да пробват как ще се повлияят страдащи от ОКР пациенти от редовна практика на кундалини йога и медитация.

Кундалини упражненията се характеризират с интензивни дихателни практики, дълбоки медитативни състояния и упражнения за гръбначния стълб.

Снимка 455481

Източник: iStock

Резултатите от изследването им са повече от изненадващи и убедителни, като след приключване на първия курс с продължителност от шест месеца над 30% от участващите са били в пълна ремисия от ОКР.

Всички участници са имали подобрение в пет от общо шест направления и са започнали да забелязват подобрения при терапия.

5 по-различни йога практики

5 по-различни йога практики

От ащанга до акро йога

Заключението на учените е, че кундалини практиката едва ли може да се счита като самостоятелен лек срещу ОКР, но със сигурност е препоръчителна добавка към общите ни усилия при справянето с разстройството.