Наскоро разгледахме какво представляват антиоксидантите и хвърлихме бърз поглед върху значението им за здравето ни.

Какво са антиоксидантите

Какво са антиоксидантите

И защо са толкова важни за здравето ни

В този ред на мисли, вярваме, че е редно да обърнем внимание и на отделните храни, които носят най-висок заряд от полезните вещества.

Черен шоколад

Снимка 317278

Източник: iStock

Черният шоколад е начинът да комбинираме сладкото със здравословното хранене.

Той е един от най-богатите на антиоксиданти храни и бори възпаленията в тялото ни. Черният шоколад е много ефективен начин за регулиране на кръвното налягане и сваляне на холестерола.

Американски орех

Снимка 379509

Източник: iStock

Американският орех или пекан е ядка, заредена с антиоксиданти, минерали, полезни мазнини и протеини. Изключително полезна и питателна храна, която можем да включим в почти всяко хранене.

Боровинките

Снимка 379510

Източник: iStock

Боровинките са най-богатата на антиоксиданти храна сред всички плодове и зеленчуци.

Веществата в тях имат доказан забавящ ефект върху стареенето на мозъка и дори променят начина, по който някои гени се проявяват. Те са полезни за сърцето, холестерола и кръвното налягане.

Ягоди

Снимка 283632

Въпреки че сме извън сезона им, ягодите си остават един от най-добрите източници на витамин С и фибри.

Артишок

Снимка 303046

Артишокът определено е суперхрана и има позитивен ефект върху черния дроб и сърцето, като същевременно ни предпазва и от някои видове рак.

Достойнствата на фъстъченото масло

Достойнствата на фъстъченото масло

Ползите, но и всичко, за което да внимаваме

Варенето повишава съдържанието на антиоксиданти в артишока до осем пъти, твърдят от Healthline.