Анна Векова е от щастливите хора, успели да превърнат хобито си в професия. Защото за нея спортът е и двете. Ако трябва да се идентифицира само чрез професията си, то тя ще се представи като кинезитерапевт и специалист по физическа активност и здраве.

Част е и от студио Movelicious - екип от специалисти и млади ентусиасти, запалени по здравословния начин на живот, които обичат да спортуват не по задължение. Заедно те са се захванали със задачата да показват на хората - на колкото се може повече от тях - колко страхотно е да бъдеш активен.

Анна е добре запозната с проблема с наднорменото тегло при децата. Затова и заедно с Националната спортна академия се е захванала с научноизследователския проект "Деца в топ форма".

Зад това, на пръв поглед, закачливо име се крие строга и сериозна работа, чието пълно наименование е "Изследване на комбинирана физическа активност при деца с наднормено тегло и затлъстяване в начална училищна възраст". Но за по-голяма яснота Анна нарича проекта си "Деца в топ форма". А и в крайна сметка, целта й е точно тази - децата да се чувстват най-добре.

Подобно проучване тя не прави за първи път - предишното, отново с НСА, изследва причинно-следствени връзки между физическата активност и наднорменото тегло, но при хора на възраст между 40 и 60 години. "Трудно занимание", така определя сега, от дистанцията на времето целия проект. Но удовлетвореността на участниците я мотивират да се захване с нещо още по-амбициозно и сложно - децата.

Анна Векова

Източник: Facebook / Movelicious Studio

Анна Векова

"Когато започнах да разказвам на приятели и познати за какво ще става въпрос, се оказа, че техните синове и дъщери не са с наднормено тегло. Този факт би бил много оптимистичен, ако се отнасяше за повечето деца, за съжаление обаче статистика не показва такива резултати..."

А тя показва, че и на световно, и на локално ниво броят на подрастващите с наднормено тегло се увеличава. За съжаление добрите практики за справяне с този проблем на територията на България все още не са особено популярни.

Световните специалисти сочат като виновни за все по-често срещаните случаи на затлъстяване неправилните хранителни навици и липсата на достатъчно физическа активност сред децата. И тук Анна набляга на "физическа активност", а не на "спорт", защото освен структурираните спортни занимания, децата трябва да имат време и възможност да играят и да се движат.

Всеки родител трябва да дава пример за детето си по най-семплия начин - като бъде активен. А това включва в себе си и да спортува и да се забавлява заедно с наследника си. Да обръща внимание с какво се храни - също.

Снимка 385324

Източник: Facebook / Movelicious Studio

"Осигурявайте му разнообразна и вкусна храна, защото и двигателните, и хранителни навиците се създават в тази възраст, а семейната среда е най-сигурният начин те да бъдат устойчиви."

Затова и именно на родителите Анна отрежда и главната роля в проекта си "Деца в топ форма".

"Тяхната мотивация и сериозното им отношение към проблема са ключови, защото те трябва да си дават сметка колко важно всъщност е движението за техните деца."

В "Деца в топ форма", но само след предварителен скрининг, ще могат да вземат участие деца на възраст между седем и десет години (I-IV клас), които имат наднормено тегло и/или затлъстяване.

Скринингът е безплатен и включва различни измервания и изследвания, на базата на които да се прецени дали детето е с наднормено тегло и попада ли в рисковата категория, към която е насочен проектът.

Тестовете от скрининга ще продължат до края на настоящата 2018 г. Чрез тях ще бъдат избрани минимум 30 деца, които да вземат участие в проекта.

Снимка 385333

Източник: iStock

Колко време ще продължи "Деца в топ форма"?
Всички изследователски проекти са с определена продължителност. Подобни са правени от колеги в други държави и техният опит показва, че за да има ефект, програмата трябва да е минимум 8 седмици (два месеца). Ние решихме да я направим за 16 седмици, защото смятаме, че така ще има по-благоприятен ефект.

Така началото на "Деца в топ форма" е през януари 2019 г., като проектът ще продължи до края на учебната година - месец май.

Защо един родител да запише своето дете?
Тази програма е уникална по рода си за България. Тя дава възможност всяко от участващите деца да бъде измерено, изследвано и най-важното - напълно безплатно да вземе участие във всички спортни занимания за този период.

Заниманията включват упражнения за сила, баланс, координация и бързина. За да бъдат достатъчно интересни, те ще бъдат под формата на игри. Според нас това е много добра възможност децата, които не са били физически активни до момента, да открият колко забавно и хубаво е да се движат повече.

Как ще минава един ден на детето?
Дните му ще са както обикновено. Ние ще дадем насоки на родителите и децата относно храненето, защото то е от огромно значение при наднорменото тегло. По отношение на двигателната програма, през първите два месеца са предвидени по две занимания седмично, а през третия и четвъртия месец ще добавим още едно. То ще включва планински преходи или друго занимание, което децата ще могат да реализират по свой избор.

Повече за проекта "Деца в топ форма" има тук.