Деменцията е изключително болезнена за индивида и хората около него болест, за която до ден днешен знаем твърде малко.

Медицината е установила цял набор от причини за развитието на болестта, но все още е трудно да се предвиди кой човек ще развие деменция в по-напреднала възраст и кой ще избегне заболяването.

През 60-те години в САЩ 82 000 ученици са взели участие в тестове, чиято цел е била да измерят наличието и коефициентите на 10 основни поведенчески модела и емоционални състояния, и тяхната връзка с развитието на деменция по-късно през живота на децата.

Снимка 448429

Източник: iStock

Списъкът е включвал нива на спокойствие, жизненост, увереност, организация, лидерство, импулсивност, социална чувствителност, желание за социални връзки, артистични и интелектуални проявления и способността за поемане на отговорност.

Между 2011 г. и 2013 г. екип от учени отново се е свързал с хората, участвали в тестовете, повечето от които вече на възраст от около 70 години. Целта била да се установи как показателите им отпреди 50 години кореспондират със сегашното им здравословно състояние.

Учените открили, че 2500 от някогашните ученици са развили деменция, като достигнали до няколко интересни заключения.

Едно от тях е, че признаците на спокойствие, жизненост и отговорност през тийнейджърските години могат да бъдат приети като лакмус за това дали даден човек ще развие деменция.

Снимка 448428

Източник: iStock

Второто заключение обаче е, че тези поведения не гарантират, че болестта ще бъде избегната, ако през началното си развитие човек е израснал в семейство, в което парите не са били достатъчно.

Резултатите служат като ориентир за образователната система за това каква среда на развитие е най-подходяща за здравословния растеж на човека, пише Medical Express.

Деменцията, продължителният сън и връзката между двете

Когато сънят ни разболява

Защо не бива да си поспиваме дълго

Проучването не е прекратено и след 10 години отново ще бъдат проведени тестове със същите хора, за да се достигне до по-задълбочени и устойчиви заключения.