Получаването на така нареченото бирено коремче е много по-характерно за мъжете, отколкото за жените, тъй като при двата пола мазнините са склонни да се струпват на различни места по тялото. Напълняването при жените е по-безопасно, тъй като мазнината се натрупва подкожно - по бедрата, дупето и ръцете, докато при мъжете това се случва около вътрешните органи.

Има различни причини, поради които бирата и алкохолът като цяло водят до образуването на бирено коремче. Една от тях е, че алкохолът е богат на калории сам по себе си, отваря апетита и често с него консумираме много повече храна и то вредна, отколкото бихме приели, ако не пиехме. Колкото повече алкохол има в бирата, толкова повече са и калориите в нея, а тя е и по-богата на калории от много други видове алкохол. Не си даваме сметка за тези калории и не регулираме приема си на храна, докато пием, за да предотвратим приема на излишно количество калории.

Според някои проучвания, бирата потиска изгарянето на мазнините, тъй като черният дроб приоритетно се заема с разграждането на приетия алкохол, вместо с мазнините. Но резултатите от изследванията по този въпрос дават смесени сигнали и учените не са достигнали до консенсус.

Снимка 427594

Източник: iStock

Неясно остава и дали фитоестрогените, на които е богат хмелът, имат някаква роля за натрупването на мазнини в корема на мъжете. Фитоестрогените са растителни вещества, които наподобяват на женския полов хормон естроген.

Мазнините около вътрешните органи или т.нар. висцерални мазнини, са най-опасни, защото са метаболитно активни и взаимодействат с хормоните, което може да измени функциите на тялото и да доведе до заболявания като диабет тип 2, метаболитен синдром и дори рак.

Според едно проучване, изпиването на повече от три бири на ден повишава риска от натрупване на мазнини в коремната област с 80%. Приемът на по-малко алкохол не е свързан с такъв риск.

Снимка 427593

Източник: iStock

Повечето изследвания показват, че хората, които пият много бира са по-пълни като цяло и бирата не води до натрупване на мазнини само в корема.

Мъжете са по-засегнати от проблема, тъй като консумацията на бира и алкохол при тях е 3 пъти по-голяма от тази при жените и е известно, че алкохолът понижава нивото на тестостерон при мъжете, което води до натрупването на повече мастна тъкан, особено по корема.

Най-добрият начин да се отървем от коремчето е чрез диета, ограничаване на алкохола и физически упражнения, особено тичане, каране на колело, тенис и плуване. Клековете и коремните преси заздравяват мускулите на коремната стена, но не водят до стопяване на мазнините.